ßßß Cookit - przepis na Karmelowe brownie z orzeszkami ziemnymi

Karmelowe brownie z orzeszkami ziemnymi

nazwa

Wykonanie

Ciężkie, bardzo czekoladowe, z prażonymi orzechami i karmelem... Słodkie, zaspokaja na długo głód czekoladowy. Znalazło wielu amatorów :) Znalezione na blogu Asi . Udaje się też w prodiżu.
Składniki:
Masa czekoladowa brownie:
200 g gorzkiej czekolady 70%
200 g masła [200 g = 1 kostka]
3 jajka
220 g drobnego cukru lub cukru pudru [dałam o 1/5 mniej]
120 g mąki
Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi:
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku [nie granulowanego]
100 g solonych orzeszków ziemnych [dałam niesolone]
250 g sera mascarpone
Polewa karmelowa:
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
4 pełne łyżki glukozy w proszku [np. Delecty]
oraz na wierzch:
100 g solonych orzeszków ziemnych [dałam niesolone]
Wykonanie:
Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C. Zrumienić na jasno brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Zamiast w piekarniku, orzechy można też lekko zrumienić na patelni. Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub jeszcze mniejszą, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masa czekoladowa brownie: piekarnik nagrzać do 170 o C. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.
Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi: masło roztopić w rondelku z grubym dnem albo na patelni, wsypać cukier.
Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (około 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać lub grubo zemleć w młynku do kawy/malakserze. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serem mascarpone.
Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodać glukozę, wymieszać i całkowicie ostudzić (glukoza zagęści karmel i nie trzeba będzie go już dłużej gotować).
WYKOŃCZENIE: Ostudzone brownie przekroić w poprzek na 2 blaty.
Delikatnie odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Kroić na małe kawałki.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/08/karmelowe-brownie-z-orzeszkami-ziemnymi.html