Wykonanie
Składniki1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu w proszku1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1 szklanka drobno startego miąższu dyni3/4 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki roztopionego
masła1
jajko1 - 2 łyżki tartego świeżego
imbiru1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki
orzechów włoskich lub pekan, posiekanych i zrumienionych na patelniPolewa:3 łyżki
śmietanki kremówki100 g
białej czekoladyoraz: forma na ciasto - 20 x 20 cm, wysmarowana
masłemPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
imbir i
cynamon w proszku.W drugiej misce zmiksować
dynię,
brązowy cukier,
masło,
jajko,
imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z
wanilii. Wymieszać z
mąką oraz 1/2 szklanki
orzechów.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić.Zagotować
śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki
białej czekolady i pozostałe 1/4 łyżeczki
wanilii. Mieszać, aż
czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje. Rozsmarować po cieście, posypać pozostałą 1/4 szklanki
orzechów.