ßßß
Składniki (na ok. 60 pierniczków):- 150g melasy- 1 jajko- 110g masła- 100g brązowego cukru- 375g mąki- 2 łyżeczki przyprawy do pierników- 1 łyżeczka cynamonu- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki soli- szczypta pieprzumoje miarki
W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić.Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę.Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h)Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty.Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*.Wystudzic na kratce.Smacznego!
* im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia