Wykonanie
Szybkie i kruche pierniczki
imbirowe, takie jak ze znanego nam szwedzkiego sklepu :) Szybko się je robi, ładnie zachowują swój kształt po upieczeniu i szybko znikają. Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnej puszcze, lub zrobić je na ostatnią chwilę. Zawsze będą dobrze smakować.
Składniki (na ok. 60 pierniczków):- 150g melasy- 1
jajko- 110g
masła- 100g
brązowego cukru- 375g
mąki- 2 łyżeczki
przyprawy do pierników- 1 łyżeczka
cynamonu- 0,5 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
soli- szczypta
pieprzumoje miarki
W garnku podgrzać melasę,
masło i
cukier, do rozpuszczenia się
cukru. Przestudzić.Do miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawy i
sól. Dodać
jajko i przestudzoną masę.Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności podsypać niewielką ilością
mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h)Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie
mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty.Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*.Wystudzic na kratce.Smacznego!
* im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia