ßßß Cookit - przepis na Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi

Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Słodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki suszonego imbiru
¾ szklanki cukru
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 szklanka musu z dyni
1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich
4 łyżki śmietany 30%
100 g czekolady deserowej
Wykonanie:
Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią.
Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir.
W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir w proszku.
Do Masy z dynią dodać mąkę i ¾ szklanki orzechów, wymieszać.
Ciasto przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 40 - 45 minut. Ciasto ostudzić.
Przygotować polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu.
Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi orzechami i zostawić żeby polewa zastygła.
Ciasto pokroić na niewielkie ciastka.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/10/krajanka-dyniowa-z-orzechami-woskimi.html