ßßß Cookit - przepis na Bananowiec

Bananowiec

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 jajka
200 g drobnego cukru (brązowego lub białego)
300 g bananów (ok. 1,5 banana) + do dekoracji
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
130 ml oleju roślinnego
240 g mąki
50 g banana, pokrojonego w kostkę
Polewa:
30 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
100 g solonego serka kremowego (np. Philadelphia, Twój Smak)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 130 stopni C . Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem. Jajka ogrzać w temp. pokojowej.
Ciasto: Ubić jajka z drobnym cukrem na puszystą pianę. Dodać rozgniecionego widelcem banana, sodę, sól oraz olej i dalej miksować na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Przesiać mąkę do masy i zmiksować do połączenia się składników. Wymieszać łyżką z posiekanym bananem i przełożyć do formy.
Piec przez 1 godzinę i 30 minut lub jeszcze dłużej (trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest suchy).
Lukier: Utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem na puszysty krem, w międzyczasie dodać sok z cytryny a pod koniec serek kremowy. Posmarować ostudzone ciasto, udekorować bananem przed samym podaniem. Pokroić po zastygnięciu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/bananowiec/przepis.html