ßßß
Cookit - przepis na Budyń jaglany kokosowo-bananowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Budyń jaglany kokosowo-bananowy
Składniki
Kasza jaglana
Mleczko kokosowe
Miód
Syrop klonowy
Banan
Sok z cytryny
Wykonanie
Składniki2 porcje1/3 szklanki surowej
kaszy jaglanej
1 szklanka
mleka kokosowego
1 łyżka
miodu
lub 2 łyżki
syropu klonowego
1
banan
1 łyżka
soku z cytryny
Do podania :
syrop klonowy
i np. miąższ z
marakui
lub posłodzone, rozmrożone
truskawki
lub
maliny
lub karmelizowane
banany
lub łyżka
dżemu
lub
syropu malinowego
Przygotowanie
Kaszę jaglaną
przed gotowaniem należy dokładnie (kilkakrotnie, zmieniając
wodę
, aż do czystej
wody
) opłukać w bardzo ciepłej wodzie, następnie wlać 1/2 szklanki
mleka kokosowego
i 1/4 szklanki
wody
i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości
kaszy
, przez ok. 15 minut.Miękką
kaszę
włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę
mleka kokosowego
(1/2 szklanki),
miód
lub
syrop
, obranego
banana
i
sok z cytryny
. Zmiksować na idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty miksowania). Aby uzyskać aksamitną konsystencję trzeba długo i cierpliwie miksować.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/budyn_jaglany/przepis.html
Przepisy powiązane
Niedzielne śniadanie, czyli kasza jaglana z bananami i syropem klonowym
Zdrowa Nutella z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej
Pina colada – zimny napój na lato
Składniki powiązane (0)