Wykonanie
Składniki4 porcje:1 szklanka (150 g)
mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej1 łyżka
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii)szczypta
soli5 łyżek (50 g)
masła2
jajka (L)1 szklanka (250 ml)
mlekaPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
wanilię,
sól i wymieszać. Dodać roztopione
masło,
żółtka oraz połowę
mleka. Zmiksować na gładką masę stopniowo wlewając resztę
mleka. Odstawić na 10 minut.W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić
białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy w 3 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką.Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 2 , 5 - 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy. Przed smażeniem kolejnego gofra sprawdzić czy gofrownica jest znów mocno nagrzana i gotowa.Propozycja podaniaPrzykładowe dodatki:
cukier puder,
marmolada wieloowocowa, truskawkowa,
dżem truskawkowy,
bita śmietana,
truskawki,
borówki,
maliny lub
jagody, sos
truskawkowy.Sos
truskawkowy:
truskawki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka i wsypać
cukier puder. Gotować przez ok 3 - 4 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać ekstrakt z
wanilii i
sok z cytryny. Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do dzbanuszka.WskazówkiIm gofrownica ma większą moc tym lepsze gofry otrzymamy. Bardzo dobre efekty uzyskamy w gofrownicy o mocy 1 . 700 W.Jeśli masz gofrownicę o słabej mocy, wówczas przed każdym kolejnym gofrem nagrzewaj ją przez kilka minut. Przed pierwszym gofrem nagrzewaj ją przez minimum 10 minut licząc od momentu, w którym gofrownica będzie już wskazywała gotowość do użycia.