ßßß Cookit - przepis na Lekka tarta z kiwi

Lekka tarta z kiwi

nazwa

Wykonanie

Owoce kiwi są z natury kwaśne i lekko gorzkie. Moje były gorzkie. Idealnie pasują do więc do słodkiego kremu na bazie budyniu i kruchej, maślanej tarty. Polecam jako lekki deser do popołudniowej herbaty.
Więcej zdjęć nie będzie…
Dysponuję tylko tymi dwoma ujęciami. Tarta przygotowana była z myślą o teściach, którzy pewnego pięknego popołudnia wpadli na herbatkę. Zdjęcia robiłam przed ich przyjściem. I jak zawsze przy tego typu słodkościach „sesję” dokańczam po wyjściu gości. Mam wtedy fajnie pokrojone ciasto a przez cały ten czas mam czas przemyśleć scenariusz takiej „sesji”. I co? I nie udało się… bo zjedli całe. Cieszę się bo wiem, że smakowało. Ale mam niedosyt bo nie zrobiłam takich zdjęć jakie miałam w głowie. Chyba w najbliższym czasie będę musiała tartę powtórzyć.
Składniki na kruchy spód:
125g masła
1 jajko roztrzepane do podwojenia objętości
125g cukru pudru
250g mąki pszennej
sól
Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy z lodówki i wyklejamy tortownicę (lub formę na tartę – ja póki co takowej nie posiadam; może jakąś polecicie?). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 200’C ok 30 minut.
Składniki na krem:
500ml mleka
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
dwie łyżeczki cukru
opakowanie cukru wanilinowego – opcjonalnie
30g masła
Budyń przygotowujemy z 500ml mleka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Dodajemy cukier i masło. Miksujemy na najwyższych robotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy na kruchy spód. Dekorujemy pokrojonymi na plasterki 4-5 owocami kiwi.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/lekka-tarta-z-kiwi