ßßß Cookit - przepis na Udka zapiekane w majonezie

Udka zapiekane w majonezie

nazwa

Wykonanie

Bardzo rzadko eksperymentuję z kurczakiem, a to tylko dlatego, że moi domownicy zastrzegają sobie, że ma być z mocno spieczoną skórką, "taki jak zawsze". Postanowiłam jednak zaryzykować i spróbować tego oto przepisu na udka zapiekane w majonezie, znalezionego w jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika Domowego. Skórka może nie była tak "tradycyjnie" spieczona, ale myślę, że pyszna serowo majonezowa skorupka dostatecznie to zrekompensowała. Polecam.
4 nieduże udka kurczaka
1 cebula
100 g żółtego sera
4 łyżki majonezu
papryka, pieprz, sól
Udka solimy, posypujemy pieprzem i słodką papryką. Na każdym kładziemy plaster cebuli, posypujemy startym serem, nakładamy łyżkę majonezu. Pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 st C. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i sałatą.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/03/udka-zapiekane-w-majonezie.html