Wykonanie
Bardzo rzadko eksperymentuję z
kurczakiem, a to tylko dlatego, że moi domownicy zastrzegają sobie, że ma być z mocno spieczoną skórką, "taki jak zawsze". Postanowiłam jednak zaryzykować i spróbować tego oto przepisu na udka zapiekane w
majonezie, znalezionego w jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika Domowego. Skórka może nie była tak "tradycyjnie" spieczona, ale myślę, że pyszna
serowo majonezowa skorupka dostatecznie to zrekompensowała. Polecam.
4 nieduże
udka kurczaka1
cebula100 g
żółtego sera4 łyżki
majonezupapryka,
pieprz,
sólUdka solimy, posypujemy
pieprzem i
słodką papryką. Na każdym kładziemy plaster
cebuli, posypujemy
startym serem, nakładamy łyżkę
majonezu. Pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 st C. Podajemy z
ryżem lub
ziemniakami i
sałatą.