ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane marchewką

Jajka faszerowane marchewką

nazwa

Wykonanie

Kolejne faszerowane jajka, bo mogłabym je jeść i jeść i jeść. Tym razem z marchewką i wykwintnym, jak dla mnie, dodatkiem orzechów włoskich. Marchewka sprawia, że jajka są lekko słodkie, co może w zestawie z jajkiem jest nieco egzotyczne, ale zapewniam, że miłośnikom jajek, będą smakować. Tak jak i mnie.
6 jaj
duża marchewka
łyżka śmietany
1 1/2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
cukier, sól
Obraną marchewkę gotujemy w małej ilości posolonej i posłodzonej wody. Studzimy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka, tak by nie uszkodzić białek. Żółtka mielimy w maszynce razem z zimną marchewką, dodajemy orzechy, śmietanę i natkę. Masę solimy i mieszamy. Napełniamy nią białka.
Przepis z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/03/jajka-faszerowane-marchewka.html