Wykonanie
Kolejne faszerowane
jajka, bo mogłabym je jeść i jeść i jeść. Tym razem z
marchewką i wykwintnym, jak dla mnie, dodatkiem
orzechów włoskich.
Marchewka sprawia, że
jajka są lekko słodkie, co może w zestawie z
jajkiem jest nieco egzotyczne, ale zapewniam, że miłośnikom
jajek, będą smakować. Tak jak i mnie.
6 jajduża
marchewkałyżka
śmietany1 1/2 łyżki zmielonych
orzechów włoskich1 łyżka drobno posiekanej
natki pietruszkicukier,
sólObraną
marchewkę gotujemy w małej ilości posolonej i posłodzonej
wody. Studzimy.
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy
żółtka, tak by nie uszkodzić
białek.
Żółtka mielimy w maszynce razem z zimną
marchewką, dodajemy
orzechy,
śmietanę i
natkę. Masę solimy i mieszamy. Napełniamy nią
białka.Przepis z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej"