Ziemniaki pieczone z ziołami i chilli to mój kolejny przepis z okazji trwającego Ziemniaczanego Tygodnia . Takie jak dziś, pierwszy raz jadłam wiele lat temu u znajomej Austriaczki. Dokładnie pamiętam jak je przygotowywała i z jakim smakiem je potem jedliśmy na przyjęciu urodzinowym jej syna. Były pyszne. Tak jak i te dzisiejsze. Obsypane ziołami i płatkamichilli. Z chrupiącą skórką i mączystym wnętrzem.ok 1 kg ziemniaków ze skórką, małych, pokrojonych na ćwiartkiok 2 łyżek oliwy lub olejuzioła prowansalskiepłatkichillisól morskaPokrojone ziemniaki wspujemy do miski, posypujemy ziołami, chilli i solą, skrapiamy oliwą lub olejem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki wykładamy na dużą blachę i pieczemy ok 30 min w piekarniku nastawionym na ok 190 st C