Wykonanie
Lubicie chipsy? Ja tak:). Staram się jednak omijać te sklepowe, wypełnione wzmacniaczami smaku i utwardzonymi tłuszczami. Nie ma to, jak przekąski przygotowane samodzielnie z wiadomych składników.Dzisiejsza propozycja, może wymaga lekkiego dopracowania (mam tu na myśli moją technikę krojenia;) ale jest prosta i smaczna. Zajmie nam około 20 - 25 minut, może trochę dłużej niż otworzenie paczki
chipsów, ale za to zdrowiej.Serdecznie polecam:)
Składniki:średniej wielkości słodki
ziemniakolej kokosowy lub
oliwa z oliweksól morskachili lub dowolne ulubione
przyprawyPiekarnik rozgrzewamy do 195 0 C.
Ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki (ważne aby były tej samej grubości). Polewamy lekko rozpuszczonym
olejem kokosowym lub
oliwą, posypujemy
solą i
przyprawami. Mieszamy aby składniki się dobrze rozprowadziły.Plasterki rozkładamy na nieprzywierającej blasze do pieczenia (można też wyłożyć na papierze do pieczenia) i wkładamy na 12 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyciągamy, przekręcamy
chipsy na drugą stronę i wkładamy na kolejne 10 - 12 minut.Pilnujemy, plasterki które są cieńsze mogą być gotowe szybciej.Gotowe
chipsy wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego...