Wykonanie
Składniki4 porcje20 dużych, surowych
krewetek Black Tiger4 ząbki
czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki100 g
pomidorków koktajlowych1 łyżka drobno posiekanej
natki pietruszki4 pełne łyżki
masłaopcjonalnie: posiekana
chiliDo podania:
pieczywo np.
bagietka (po opieczeniu w tosterze grzanki można posmarować kawałkiem obranego
czosnku)kawałki
cytryny do skropieniaPrzygotowanieMrożone
krewetki rozmrozić. Obrać - jeśli mają pancerze - pozostawiając sam ogonek.
Krewetki naciąć nożem wzdłuż tułowia i usunąć ciemne jelito (czarna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach.Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
Krewetki ułożyć w małych naczyniach żaroodpornych lub jednym większym naczyniu, dodać
czosnek, pokrojone
pomidorki koktajlowe i
natkę pietruszki. Doprawić
solą i położyć na wierzch kawałki
masła i plasterki
chili. Zapiekać przez około 6 - 7 minut (drobniejsze
krewetki krócej). Podawać prosto z naczynia skrapiając
sokiem z cytryny i maczając grzanki w powstałym sosie maślanym.