ßßß Cookit - przepis na Zupa krem brokułowa z gorgonzolą

Zupa krem brokułowa z gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 brokuł
gorący bulion lub rosół
100 g sera Gorgonzola
pęczek bazylii
sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Brokuła opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka, łodygę wyrzucić. Różyczki zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić.
Do brokułów wlać ok. 2,5 szklanki gorącego bulionu lub rosołu (ilość zależy od wielkości brokuła, najlepiej dodawać stopniowo), posolić w razie potrzeby i gotować aż będą al dente, przez ok. 3 minuty (uważać aby ich nie przegotować bo stracą swój zielony kolor).
Zmiksować w blenderze razem z serem Gorgonzola, listkami bazylii, łyżką oliwy extra, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brokuly/brokulowa_z_gorgonzola/przepis.html