Wykonanie
Składniki4 porcje1
brokułgorący
bulion lub rosół100 g
sera Gorgonzolapęczek
bazyliisól morska oraz świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Brokuła opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka, łodygę wyrzucić. Różyczki zalać
wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie wlać świeżą
wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić.Do
brokułów wlać ok. 2,5 szklanki gorącego
bulionu lub rosołu (ilość zależy od wielkości
brokuła, najlepiej dodawać stopniowo), posolić w razie potrzeby i gotować aż będą al dente, przez ok. 3 minuty (uważać aby ich nie przegotować bo stracą swój zielony kolor).Zmiksować w blenderze razem z
serem Gorgonzola, listkami
bazylii, łyżką
oliwy extra, doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.