Wykonanie
Pasta pieczarkowa z
ciecierzycą na podstawie tego przepisu z forum cincin. Aromatyczna, kremowa, zaskakująco pyszna. Sprawdziła się jako pasta do grzanek podczas nocy sylwestrowej.Zwlekałam z jej wykonaniem z powodu braku jednego ze składników - harissy - czyli północnoafrykańskiej pasty z
chili, używanej m.in. w kuchniach Maroka, Algierii i Tunezji. Samodzielne wykonanie harissy w domu jest bardzo proste - prawdę mówiąc nie opłaca się kupować gotowej pasty, jeśli potrzebujemy tylko 1-2 łyżki. Warto zrobić ją samodzielnie, tym bardziej, że suszone papryczki, potrzebne do jej wykonania, mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Tak naprawdę nie musimy kupować oryginalnych, malutkich suszonych
chili (widziałam je tylko w specjalistycznych arabskich i azjatyckich sklepach). Mogą być inne dowolne
ostre papryczki, które w wielu warzywniakach nieraz same wysychają z braku nabywców. Takie będą idealne. Można użyć też świeżych
ostrych papryczek, dowolnego gatunku.Składniki:150g
pieczarek1 ząbek
czosnku2 małe
cebulki szalotki/dymki albo 1 zwykła
cebula2 +2 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy240g
ciecierzycy (waga netto, to zwykła 400g puszka)po 2 łyżki
pomarańczowego i
limonkowego soku2 czubate łyżki
śmietankowego jogurtu1 łyżeczka
miodu1/2 pęczka świeżej
kolendrysólharissa (północnoafrykańska pasta z
chili) - gotowa albo z przepisu poniżejWykonanie:
Pieczarki pokroić na plasterki,
czosnek obrać, pokroić,
szalotki albo inne
cebulki posiekać.Na patelni rozgrzać
olej i smażyć, mieszając od czasu do czasu ,
pieczarki,
czosnek oraz
szalotki - aż całość zmięknie.
Ciecierzycę wyjąć z puszki na sitko, przepłukać i zostawić do odsączenia. Zmiksować z dwiema łyżkami
oleju (polecam rzepakowy tłoczony na zimno) lub
oliwy, najlepiej partiami - by nie było trzeba dodawać więcej tłuszczu - dodając do puree kolejną partię
ciecierzycy.Dla większej gładkości pasty, składniki miksowałam partiami, dlatego proponuję wyjąć puree z
ciecierzycy do miski. Następnie w kielichu miksera umieścić
kolendrę z
jogurtem, zmiksować na idealnie gładką, zieloną pastę, dodać zawartość patelni -
pieczarki z
cebulą. Dodać
sok z limonki,
pomarańczy,
miód oraz harissę - w ilości według uznania (zależy to od indywidualnych preferencji ostrości), proponuję zacząć od 1 - 2 łyżeczek. Osolić do smaku.Pasta dobrze smakuje z opiekanym
białym chlebem,
chlebem tureckim czy typu
pita i Grissini.
Przepis na harissę - ostrą pastę z
papryczek chilimogą być inne
ostre papryczki w zamian np. 3-4 czuszkiSkładniki [na ok. 60 ml pasty]:10-12 suszonych
papryczek chiliopcjonalnie 1 świeża
ostra papryczka czuszka3 małe obrane i posiekane ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju lub
oliwy1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminku1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiegoWykonanie:Suszone papryczki namoczyć we wrzątku aż nasiąkną - przez około 30 minut. Osączyć, usunąć ogonki, ewentualnie także pestki.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Przechowywać w lodówce do miesiąca, w małym słoiczku, z wierzchnią warstwą
oliwy (by zachować świeżość pasty -
oliwa konserwuje).