Wykonanie
Danie, które samo się robi. Owszem, wymaga czasu (pieczenie), ale absolutnie jest tego warte. Łatwe - do zrobienia nawet dla osób nieumiejących gotować. Rozpływa się w ustach, zachwyca biesiadników, pozostawia niesamowite wrażenia smakowe. Dodatkowo, jest mało pracochłonne, przez co można się zająć innymi przyjemnościami, jak choćby wyszykowaniem się na przyjście gości. To danie z całą odpowiedzialnością poleciłabym Wam na ważne obiady/kolacje.Nie skąpmy
ziół,
czosnku i pieniędzy na dobre jakościowo
mięso (1 kg kosztuje ok. 55 zł). Upewnijmy się, że kupujemy
jagnięcinę, a nie
baraninę. Ta pierwsze bowiem da gwarancję wspaniałego dania, co do drugiej - długo przyjdzie nam czekać, aż
mięso będzie miękkie, a smak będzie nieporównywalnie gorszy (druga wersja także sprawdzona).
Mięso można przygotować dwojako - piekąc je w bardzo niskiej temperaturze bądź w wyższej, ale skracając czas pieczenia. Pierwszy raz próbowałam
jagnięciny wg poniższego przepisu upieczonej w tradycyjny sposób, drugi raz w niskiej temperaturze, za każdym razem byłam zachwycona - za drugim razem jednak bardziej - to jest mój preferowany sposób pieczenia.
Jagnięcina pięknie odchodzi od kości i jest niesamowicie miękka. Czas pieczenia zależy od wielkości
mięsa. Przepis częściowo na podstawie "Jamie Oliver w domu", a do wydłużenia czasu pieczenia zachęciła mnie lektura jednego z marokańskich portali o jedzeniu. Tym chętniej skorzystałam z ich rad, że do dań pieczonych w niskiej temperaturze, pałam miłością od czasu wykonania wolno pieczonego
łososia (w temp. 70 st).Propozycje podania:
mus jabłkowy (ocena: bdb),
konfitura z jarzębiny (bdb - , sugeruję by była obok
musu jabłkowego, a nie zamiast niego), sos
miętowy (db+, moim zdaniem
mięso można podać bez sosu, albo z naturalnym
sosem pieczeniowym - na bazie sosu z upieczonego
mięsa, w sosie
miętowym można też pominąć
kapary), kaszmirski sos z
rzodkiewką, pieczone
ziemniaki, a w sezonie długo pieczone
pomidorki koktajlowe - które zachwycają niebywałą wręcz
słodyczą (
pomidorki piekłabym razem z
mięsem, na innej blasze, a z racji zwiększonej temperatury, skróciłabym czas pieczenia do około 2 - 2,5 h).Wolno pieczona
jagnięcina (
udziec), podawana z
musem jabłkowym i sosem
miętowym /Incredible slow-roasted shoulder of lambSkładniki:1 cały
udziec jagnięcy z kością/albo
łopatka z kością (koniecznie z kością!) - ważą różnie - od ok. 1,3 - do 2,2 kg1 duży pęczek świeżego
rozmarynu1 główka
czosnku, podzielona na ząbki bez obierania
sól - 2 łyżeczki/10 ml, lub wg uznania
pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony) - 1 łyżeczka/5 ml, lub wg uznaniaoliwa/olej - ok. 2 łyżekilość porcji: 1,3 kg
mięsa wystarczyło dla 7 osób, jednak była to mała porcja - wystarczającą gdy podajemy jeszcze przystawki/pierwsze danie i deser, jeśli
mięso ma być jedynym daniem, liczyłabym 2 kg (oczywiście waga z kością) na 6 porcjiWykonanie:Usunąć tłuszcz z
mięsa (chyba, że nie ma go szczególnie dużo), ponakłuwać
udziec w kilkunastu miejscach -
ostrym nożem, w ten sposób
przyprawy wnikną wgłąb
mięsa.Połowę łodyg
rozmarynu i połowę ząbków
czosnku włożyć na dno naczynia do zapiekania
mięsa - gęsiarki, naczynia żaroodpornego czy innego z pokrywką, nadającego się do piekarnika np. brytfanny. Z braku takiego naczynia, możesz użyć dowolnej, odpowiednio dużej formy do zapiekania/pieczenia ciasta czy nawet głębokiej blachy z piekarnika, a
mięso przykryć bardzo szczelnie podwójną warstwą folii aluminiowej - w ten sposób
mięso nie wyschnie, bo folia aluminiowa skutecznie temu zapobiegnie - tak piekę np.
indyka.
Mięso natrzeć
oliwą, przyprawić
solą i
pieprzem, włożyć do brytfanny. Resztę
rozmarynu i
czosnku rozłożyć na
mięsie.
Pieczenie
jagnięciny w bardzo niskiej temperaturze (7,5 - 9 godzin): [rekomendowane]Czas pieczenia zależy od wielkości
mięsa i jego wieku. Kawałek udźca o wadze 1,3 kg był gotowy po 7,5 h.Piekarnik nagrzać do temperatury 120° C/250° F. Piec
jagnięcinę do czasu, aż
mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.Małe udźce mogą być gotowe po 6 godzinach, a duże dopiero po 9.Po tym czasie odkryć brytfannę lub usunąć folię aluminiową, zwiększyć pokrętło temperatury grzania piekarnika do 240° C/ 475° F, piec przez kolejne 15-30 minut, aż
mięso lekko się zarumieni. Jeśli nie lubisz zrumienionego
mięsa, można pominąć ten etap.Wyjąć brytfannę z piekarnika, a
mięso z brytfanny - na deskę do krojenia, przykryć je folią aluminiową i pozwolić by
mięso "odpoczęło" przez około 10 minut.Można podawać bez sosu, polane sosem (
sokami) uzyskanym z
mięsa lub z sosem
miętowym (przepis poniżej). Koniecznie z musem z kwaśnych
jabłek np. szarej renety czy papierówek (przepis poniżej). Mus można przygotować pod koniec
pieczenia mięsa, jego odpoczywania, można też go odgrzewać.
Pieczenie
jagnięciny metodą tradycyjną (3 - 4 godziny):Piekarnik nagrzać do temperatury 240° C/475° F.Włożyć brytfannę do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 170° C/335° FPiec
jagnięcinę do czasu aż
mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.Wyjąć brytfannę z piekarnika, a
mięso z brytfanny - na deskę do krojenia, przykryć je folią aluminiową i pozwolić by
mięso "odpoczęło" przez około 10 minut.Można podawać bez sosu, polane sosem (
sokami) uzyskanym z
mięsa lub z sosem
miętowym (przepis poniżej). Koniecznie z musem z kwaśnych
jabłek np. szarej renety czy papierówek (przepis poniżej). Mus można przygotować pod koniec
pieczenia mięsa, jego odpoczywania, można też go odgrzewać.Przepis na mus z kwaśnych
jabłekSkładniki: 5-6 dużych
jabłek (ok. 1,3 kg) np. szarej renety
Jabłka, po uprzednim obraniu i wydrążeniu środka, pokroić na równe części (połówki lub ćwiartki) i smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, ewentualnie dodając 1-2 łyżki
wody) do momentu, w którym staną się półtwarde i zbrązowieją. Tak przygotowane zostawić przykryte folią do wystygnięcia, a następnie zmiksować. Mus smakuje też świetnie w wersji na ciepło.Przepis na sos
miętowy Jamiego OliveraSkładniki:2 łyżki/30 ml
mąki500 ml gorącego
bulionu drobiowego lub warzywnego, domowej roboty2 czubate łyżki
kaparówlistki oberwane z 1 dużego pęczka
mięty2 łyżki /30 ml
octu z
czerwonego winaWykonanie:Po tym jak wyjmiesz
mięso z brytfanny (w czasie gdy "odpoczywa" w oczekiwaniu na pokrojenie), wylać z brytfanny większość tłuszczu, który wytopił się podczas pieczenia i wyrzucić wszystkie kawałki
rozmarynu i
czosnku. Będziesz potrzebować tylko po kilka łyżek gotowego sosu na porcję. Postawić brytfannę z resztą sosu z pieczenia na ogniu, wsypać
mąkę i starannie wymieszać. Wlać
bulion, przez cały czas energicznie mieszając i zdrapując z dna apetycznie przypieczone
soki. Dodać
kapary, zmniejszyć płomień i gotować przez kilka minut na maleńkim ogniu.Drobniutko posiekać
miętę i pod sam koniec gotowania dodać do sosu razem z
octem z
czerwonego wina, a następnie od razu przelać sos do sosjerki.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb