Wykonanie
Małże po tajsku - w zielonym sosie
curry z
zieloną papryką,
szczypiorkiem i
kolendrą. Aromatyczne, pozwalające przenieść się w inny wymiar smaku, uświetnią wykwintną kolację i zaskoczą gości/domowników.Z przepisu Asi .Składniki, 4 porcje - jako niewielka przystawka:1 kg
małży (użyłam pasteryzowanych zamkniętych w próżniowym opakowaniu, można też użyć
małży świeżych)1/2 łyżki
oliwy lub
masła klarowanego1/2
zielonej papryki1 zielona lub czerwona
papryczka chili (możemy pominąć)szczypta
soli1 łyżeczka startego świeżego
imbiru1 ząbek
czosnku, starty na drobnej tarce1 - 2 łyżeczki zielonej pasty
curry (do kupienia w sklepach azjatyckich i w supermarketach)1/3 łyżeczki
cukru1 mała puszka 165 ml
śmietanki kokosowej lub
mleka kokosowegoDo podania:1/3 szklanki listków świeżej
kolendry2 ćwiartki
limonkibagietkaWykonanie:Używając
małży świeżych, zastosowałabym do tego przepisu bardziej tradycyjną technikę ich przygotowania - nie w piekarniku, a w garnku, jak w przepisie na
małże po marynarsku wg przepisu Julii
Child .Do wykonania tego przepisu użyłam dużych, pasteryzowanych
małży hiszpańskich.Z
małży pasteryzowanych odłamać jedną połówkę każdej muszli pozostawiając muszlę z przytwierdzoną
małżą. Jeśli jest potrzeba delikatnie wyczyścić muszle po zewnętrznej stronie, oderwać bisiory (małe wiązki nici) przytwierdzone do
małży (można obciąż nożyczkami lub oderwać przytrzymując
małżę drugą ręką). Muszelki z
małżą opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku lub na sitku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni podgrzać
masło, dodać pokrojoną w małą kosteczkę
zieloną paprykę i drobno posiekaną
papryczkę chili. Dodać szczyptę
soli i smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 - 3 minuty aż
papryka zmięknie.Dodać
imbir,
czosnek, zieloną pastę
curry i
cukier, smażyć cały czas mieszając przez około 1 - 2 minuty. Wlać
śmietankę kokosową lub
mleko kokosowe (aby dodać najbardziej gęstą część
mleka można zebrać samą gęstą
śmietankę zgromadzoną w górnej części puszki). Po zagotowaniu gotować jeszcze przez 1 minutę, odstawić z ognia.W naczyniu żaroodpornym (lub w 2 mniejszych) ułożyć muszle (mogą leżeć miejscami jedna na drugiej). Łyżką stołową nabierać sos z patelni i wlewać w muszle
małży (część sosu może wypłynąć bezpośrednio do naczynia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut (jeśli
małże są malutkie, wystarczy 8 minut pieczenia).Wyjąć z piekarnika i posypać
kolendrą. Podawać z
limonką oraz
bagietką.
Małże zjadamy palcami, bierzemy muszlę i nabieramy sos - muszlę traktujemy jako łyżkę do nabierania.
Bagietka pomoże w wyjedzeniu pysznego sosu.