Wykonanie
Puszyste
ciasto drożdżowe uformowane w kształcie warkocza ze słodkim nadzieniem z
twarożku. Myślę, że oprócz
twarożku można dać dodatkowo trochę
owoców. Przepis Bajaderki z lekką modyfikacją, która ułatwia pracę z
drożdżami świeżymi - rosną w tempie błyskawicznym.Składniki:Ciasto:1/4 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka5 dag świeżych
drożdży (albo 2 1/4 łyżeczki suchych
drożdży)3 szklanki
mąki1/4 szklanki + 2 łyżki
cukru4 łyżki miękkiego
masła1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (albo 1/8 łyżeczki
aromatu waniliowego)skórka otarta z 1
cytrynyszczypta
soliNadzienie:250g
twarożku1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mąki1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWykonanie:Ciasto:
Drożdże pokruszyć, zasypać 2 łyżkami
cukru, mieszać - w niedługim czasie
drożdże będą w postaci płynnej, dodać ciepłe
mleko. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć naczynie ściereczką. W ciągu kilku - kilkunastu minut
drożdże zaczną pracować, utworzą się bąbelki i rozczyn urośnie.Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn
drożdżowy i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (można użyć malaksera).Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną
mąką stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20cm.
Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego
boku) na trzy równe części. Połowę
serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części.
Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia.
Paseczki zakładać na wałeczek
serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożona pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym
jajkiem i posypać
cukrem kryształem (niekoniecznie).Piec w temperaturze 180 st. C przez okolo 35-40 minut (grzanie dół, bez termoobiegu) , aż warkocze będą ładnie zrumienione. Lekko wystudzić na drucianej siateczce. Można posypać
cukrem pudrem. Podawać ciepłe.II wersja pieczenia dla bardzo zajętych albo leniwych - wypraktykowana:Włożyć warkocze do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika (tuż po zaplataniu, posmarowane rozbełtanym
jajkiem), piekarnik zostawić otwarty przez ok. 10 minut - ciasto wtedy urośnie. Piekarnik zamknąć, dopiekać jeszcze ok. 30 minut (zależy od piekarnika) - sprawdzać patyczkiem.