Wykonanie
wtorek, 4 Marzec 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Pierwszego marca, dzięki uprzejmości Lubelli, miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Spotkanie w dużym gronie blogerek kulinarnych przebiegało bardzo sympatycznie. Po „obowiązkowej”
kawie i
ciastku zabrałyśmy się za gotowanie pod
okiem profesjonalisty – Piotra Ceranowicza. Miałam okazję spróbować różnego rodzaju
mięs przygotowanych metodą sous vide, czyli gotowanych w rękawie próżniowym w niskiej (ok. 60 stopni) temperaturze. Ta technika sprawia, że w
mięsie zachowane są naturalne
soki, dzięki
czemu jest bardzo delikatne i soczyste i nie wymaga użycia takiej ilości przypraw jak przy tradycyjnym pieczeniu czy duszeniu. Zachowuje również więcej witamin i mikroelementów. Niestety aby przygotować
mięso metodą sous vide potrzebujemy specjalnego sprzętu, więc raczej nie
będę miała okazji wypróbować tego osobiście. Polecam jednak spróbowanie takiego
mięsa w restauracji, bo smakuje całkiem inaczej, rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczne.
My miałyśmy za zadanie wykazać się kreatywnością i z dostępnych składników stworzyć własne danie z
makaronem. Były różne rodzaje
mięs, warzywa,
sery,
zioła. W kilkuosobowym zespole przygotowałyśmy
łososia z warzywami i
kiełkami z dodatkiem tagliatelle Lubella.
Gdy wszystkie potrawy były już gotowe, nastąpiła najprzyjemniejsza część warsztatów – wspólnie zasiedliśmy przy
stole i próbowaliśmy tego co inni przygotowali i dzieliłyśmy się wrażeniamiP.S. dziękuję organizatorom za świetną torbę !!!