Wykonanie
...czyli znane i popularne pęczakotto. Tym razem, zamiast
wina użyłam
piwa, dzięki temu pęczakotto zyskało odrobinę inny, ciekawy smak. Tak przygotowana
kasza znakomicie smakuje jako danie samodzielne ale również doskonale nadaje się do wieprzowych polędwiczek np. takiej lub takiej .
Składniki:20 dag pęczaku1
cebula300 ml
piwa1,5 l
bulionugarść
suszonych grzybówsól,
pieprzolej do smażeniałyżka
masłaparmezanGrzyby ugotować, wyjąć z
wody, pokroić.
Wywar grzybowy zachować.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na
oleju. Dodać pęczak, przesmażyć. Wlać
piwo i trzymać na ogniu aż prawie wyparuje. Wtedy dolewać porcjami gorący
bulion. Dodać także
wywar i pokrojone
grzyby. Postępować tak do momentu aż
kasza będzie miękka a danie będzie w miarę gęste ale nie suche. Na koniec dołożyć plasterek
masła. Podawać posypane
parmezanem oraz
pietruszką.Smacznego:)