ßßß Cookit - przepis na Tarta kurkowa

Tarta kurkowa

nazwa

Wykonanie

Wilgotna i parna pogoda sprawiła, że w lasach wysypały się grzyby. Ja do wybitnych miłośników grzybów nie należę ale jakieś tam ulubione mam i czasami coś z nich przyrządzam. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam chrupiącą tartę z kurkami. Doskonale pasuje na kolację, koniecznie z lampką białego wina. Przy okazji polecam Wam także leśną pizzę, oraz risotto. Są to dania, które obok tradycyjnego sosu muszą się u mnie w sezonie pojawić. A odkryciem zeszłego roku były przepyszne pierogi z kurkami.
Składniki na ciasto:
200 g mąki
120 g masła
30 ml zimnej wody (dałam odrobinę więcej)
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki cukru
Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać zimne masło i rozdrobnić z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.
Składniki na farsz:
500 g kurek
1 cebula
sól, pieprz
natka pietruszki
łyżka oliwy
Kurki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dodać kurki i dusić kilka minut (woda powinna wyparować). Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Składniki na sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
350 ml mleka
200 g tartego, żółtego sera
2 żółtka
2 łyżki natki pietruszki
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
W garnku stopić masło i dodać mąkę. Wymieszać składniki i zalać je mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać starty ser oraz żółtka i posiekana pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/07/Tarta-kurkowa.html