ßßß Cookit - przepis na Kisiel miodowo-cytrynowy

Kisiel miodowo-cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Żeby dzisiejszy wpis nie wzbudził kontrowersji proszę potraktować go jako deser a nie lekarstwo:)
Wiem, że wysoka temperatura jest zabójcza dla leczniczych właściwości miodu jednak czasami zdarza się tak, że człowiek potrzebuje czegoś słodkiego a w domu akurat świecą pustki. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest domowy kisiel. Oryginalny smak, szybkość wykonania to argumenty za tym, żeby go przyrządzić. I nawet jeśli w wysokiej temperaturze wszystkie wartościowe składniki miodu ulegną zniszczeniu potrzeba na słodkie zostanie zaspokojona.
Źródło
Składniki
2 szklanki wody,
100g miodu,
skórka otarta z 2/3 cytryny,
sok wyciśnięty z ½ cytryny,
4 goździki (pominęłam)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Zagotować wodę wraz z miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz goździkami. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i mieszając, wlać do wody z miodem. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Podawać na ciepło.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/06/Kisiel-miodowo-cytrynowy.html