ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Od pewnego już czasu do ciasta drożdżowego dodaję maślankę. Jest to gwarancja, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i długo pozostanie świeże. Co prawda, mało kiedy mam się okazję przekonać jak smakuje to ciasto w kolejnych dniach bo zazwyczaj znika błyskawicznie. Nadzienie rabarbarowe i kruszonka to dwa dodatkowe argumenty za tym, że takie drożdżówki nie przetrwają zbyt długo:)
Składniki:
500 g mąki
60 g roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych
100 ml mleka
200 ml maślanki
1 jajo
6-7 łodyg różowego rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
100 g masła
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
Rozpuścić masło z cukrem na patelni, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Trzymać na ogniu, aż mąka wchłonie masło i powstaną ładne grudki. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Wyjąc ciasto z miski, podzielić na równe kawałki i formować małe bułki. W każdej zrobić wgłębienie i ułożyć w nim pokrojony rabarbar. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie posypać drożdżówki kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/05/Drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html