Wykonanie
Od pewnego już czasu do
ciasta drożdżowego dodaję
maślankę. Jest to gwarancja, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i długo pozostanie świeże. Co prawda, mało kiedy mam się okazję przekonać jak smakuje to ciasto w kolejnych dniach bo zazwyczaj znika błyskawicznie. Nadzienie
rabarbarowe i kruszonka to dwa dodatkowe argumenty za tym, że takie drożdżówki nie przetrwają zbyt długo:)
Składniki:500 g
mąki60 g roztopionego
masła2 łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
soli25 g
drożdży świeżych100 ml
mleka200 ml
maślanki1
jajo6-7 łodyg różowego
rabarbaruSkładniki na kruszonkę:100 g
masła4 łyżki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennejRozpuścić
masło z
cukrem na patelni, dodać
mąkę i dokładnie wymieszać. Trzymać na ogniu, aż
mąka wchłonie
masło i powstaną ładne grudki. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć
drożdże, dodać ciepłego
mleka i
cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać
maślankę, roztopione
masło,
jajko,
sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Wyjąc ciasto z miski, podzielić na równe kawałki i formować małe
bułki. W każdej zrobić wgłębienie i ułożyć w nim pokrojony
rabarbar. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie posypać drożdżówki kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.Smacznego:)