Wykonanie
Chyba dawno nie było sernika bo taką miałam ochotę, że nie mogłam się jej oprzeć. Wypróbowałam przepis, o którym opowiadała mi koleżanka. Sernik wydał mi się podobny do tego, jednak są pewne składniki, które tam nie występują. Dodatek
śmietany sprawia, że sernik jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach.
Składniki na spód:200 g
margaryny3
żółtka350 g
mąki4 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru2-3 łyżki
śmietany 18%Margarynę posiekać z
cukrem, przesianą
mąką,
kakao i
proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie kruszonka dodać
żółtka i
śmietanę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wyłoży nim przygotowaną standardową, prostokątną blachę.Składniki na masę
serową:1 kg
sera1
margaryna1
budyń waniliowy3 szklanki
śmietany 22%7
jajek2 szklanki
cukrusok z 1/2
cytrynyczekolada do polania
Ser zmielić trzykrotnie.
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do miski z
serem dodać
cukier,
margarynę,
jajka,
budyń,
śmietanę i
sok z cytryny. Wszystko zmiksować ale jak najkrócej. Gdy powstała masa jest już gładka wylać na
czekoladowy spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 60 min. Po wystudzeniu polać roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą. Wstawić do lodówki.Smacznego:)