Wykonanie
Domowy
boczek, jeśli nie jest zbyt tłusty i został dobrze przyprawiony, może być naprawdę bardzo smaczną
wędliną. Użyłam tradycyjnych
ziół, które nadały mu tego dobrego smaku no i oczywiście bardzo ważny jest tu
czosnek.
Boczek powinien spędzić przynajmniej jedną noc w lodówce, żeby wszystkie
przyprawy i
sól przeniknęły do jego wnętrza.
Składniki:1 kg
surowego boczku20 g
soli peklowej1 łyżka mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
pieprzu2 łyżki
majeranku2 łyżki
tymianku4 ząbki
czosnku2
ziela angielskie4 ziarna jałowca100 ml
oliwy6 listków laurowych
Czosnek przecisnąć przez praskę,
ziele angielskie i
jałowiec utrzeć w moździerzu. Dodać pozostałe
zioła oraz
sól, wymieszać dokładnie z
oliwą i tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć
boczek. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godz. Po wyłączeniu piekarnika
boczek pozostawić w środku, aż do wystygnięcia.Smacznego:)