Wykonanie
Dżem gruszkowy zrobiłam po raz pierwszy. Drzewa na działce uginają się od
owoców więc szkoda mi było ich nie wykorzystać. Sama
gruszka wydawała mi się mdła dlatego chciałam czymś ożywić ten
dżem i za najbardziej odpowiedni dodatek uznałam
wanilię.
Składniki:3 kg
gruszek500 g
cukru2
laski waniliisok i skórka z 1
cytrynyGruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Wrzucić
owoce do garnka o grubym dnie, podlać
sokiem z cytryny, dodać ziarenka
wanilii i
skórkę cytrynową startą na tarce i dusić, aż się całkiem rozprażą a
soki się zredukują. Dodać
cukier, wymieszać i jeszcze smażyć, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć
dżem do przygotowanych słoików i pasteryzować 15 min.Smacznego:)