Wykonanie
Uwielbiam
gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest
dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z
laską wanilii. Nadaje ona bardzo fajny, unikatowy aromat
gruszkom, co
daje przepyszny efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego
dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna!
Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut gotowaniaIlość porcji: 2 słoiki o wielkości 300gSkładniki:1 ½ kg
gruszek1
laska wanilii½
cytryny100g
cukruGruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy
cytryny oraz
cukier. Ilość
cukru można zmieniać w zależności od słodkości
gruszek. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Laskę wanilii przecinamy na pół i tępym końcem noża wyciągamy ziarenka, które dodajemy do
owoców. Całość mieszamy. Zostawiamy na malutkim ogniu na około 90 minut. Po tym czasie przekładamy do czystych słoików i zakręcamy. Odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Gotowe :)