ßßß Cookit - przepis na Dżem gruszkowy z wanilią

Dżem gruszkowy z wanilią

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z laską wanilii. Nadaje ona bardzo fajny, unikatowy aromat gruszkom, co daje przepyszny efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna!
Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut gotowania
Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g
Składniki:
1 ½ kg gruszek
1 laska wanilii
½ cytryny
100g cukru
Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier. Ilość cukru można zmieniać w zależności od słodkości gruszek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Laskę wanilii przecinamy na pół i tępym końcem noża wyciągamy ziarenka, które dodajemy do owoców. Całość mieszamy. Zostawiamy na malutkim ogniu na około 90 minut. Po tym czasie przekładamy do czystych słoików i zakręcamy. Odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Gotowe :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/08/dzem-gruszkowy-z-wanilia.html