Wykonanie
Pisałam już kilka
razy, że jedną z moich ulubionych kuchni jest włoska więc na dzisiejsze święto polecam deser o włoskim rodowodzie. Nie jest to tradycyjne semifreddo, gdyż chwilowo nie mam dostępu do wiejskich
jajek, ale myślę, że mimo to, a może dzięki temu, znajdą się chętni na taki deser. Semifreddo przypomina
lody ale jest łatwiejsze do wykonania, ucieszą się więc ci, którzy nie posiadają maszyny do
lodów. Semifreddo stwarza wiele możliwości
smakowych, wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię więc zajrzyjcie do mnie za kilka dni, wtedy powinna pojawić się kolejna propozycja na ten pyszny deser.
Składniki:330 ml
śmietanki kremówki5-6 łyżek
cukru pudru (według własnego smaku)szklanka
jeżyn3 łyżki
soku z cytrynyJeżyny zmiksować z 2 łyżkami
cukru.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem, pod koniec dodać
sok z cytryny. Formę keksówkę lub inne wąskie naczynie wyłożyć folią, przelać masę
śmietankową. Następnie dodać zmiksowane
jeżyny.
Łopatką zrobić dowolne wzory. Wstawić do zmarażalnika na kilka godzin.Smacznego:)