Wykonanie
Poziom trudnościKto nie lubi lodów? Pewnie istnieją takie jednostki na tym świecie, ale ja takich nie znam. Ja
lody bardzo lubię, cała moja rodzina i przyjaciele też.Pionierami
lodów byli oczywiście Włosi, którzy w XVI wieku polewali
sokiem owocowym kawałki kruszonego
lodu. Takie
lody wodne i
owocowe sorbety miały zastosowanie medyczne i były przepisywane przez postępowych medyków na gorączki i malarie. I chociaż to Włosi odkryli mieszaninę oziębiającą, to francuski dwór Ludwika XIV wyniósł
lody na salony i uczynił z nich wybitny smakołyk pożądany w upalne letnie dni. W 1676 roku
lody były głównym towarem handlowym cechu francuskich limonadników, których liczba w samym Paryżu wynosiła 250 osób. Pierwsza wzmianka o lodach pojawiła się w „Kucharzu doskonałym” – książce napisanej pod koniec XVIII wieku przez Wojciecha Wielądkę, a w zasadzie przetłumaczonej z kilku francuskich tekstów kulinarnych. Autor opisuje tam
torty podawane z
lodami z dostępnych sezonowych
owoców – porzeczkowymi, malinowymi, jabłkowymi, pigwowymi i wiśniowymi.Najlepsze
lody jadłam w Rzymie i we Florencji i uważam, że Włosi mają smykałkę do kręcenia najlepszych
lodów na świecie.Do przygotowania domowych
lodów najlepsza będzie specjalna maszynka do
lodów, której podstawę (miskę) trzeba odpowiednio przygotować (12 godzin przed rozpoczęciem mieszania
lodów trzeba ją wstawić do zamrażalnika). Można też przygotować
lody w metalowej blaszce wstawionej do zamrażalnika, ale co jakiś czas trzeb mieszankę
lodów mieszać łyżką, aż o stężenia – zamrożenia
lodów.
Jeżyny dojrzewają na działce w dużych ilościach – tygodniowo zbieram ich do 2 kg.
Uprzedzam, przygotowanie tego typu
lodów nie jest pracochłonne, ani specjalnie czasochłonne.Porcja na ok. 10 kulek
lodówSkładniki:250 ml
śmietany 30%50 g
cukru pudru300 ml soku z
jeżyn *2 łyżeczki
soku z cytryny* sok z
jeżyn pozyskuję przez przeciśnięcie
jeżyn w wolnoobrotowej wyciskarceSposób przygotowania:
Śmietanę i sok z
jeżyn schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
Śmietanę ubić razem z
cukrem pudrem na sztywno.
Dodać sok z
jeżyn i
sok z cytryny.
Wszystko zamieszać.
Podstawę od maszynki do
lodów wyjąć z zamrażalnika.
Do zimnej miski przelać mieszankę
śmietany i soku, zapiąć pokrywę z mieszadłem, włączyć i mieszać, aż
lody zgęstnieją i będą gotowe do jedzenia.
Lody można udekorować świeżymi
jeżynami, w wersji dla dorosłych polać je
nalewką z
jeżyn .
Smacznego!