Wykonanie
Renkloda ulena to
śliwka a ze
śliwki muszą być powidła. Te powidła przeszły moje wyobrażenia, nie wiem jak Was na nie namówić. Są po prostu genialne. Nie wiem czy ta odmiana
śliwki jest popularna, na pewno nie tak jak węgierka, ale jeśli macie do niej dostęp, gorąco zachęcam Was do wzięcia tych powideł pod uwagę.
Składniki:5 kg
śliwki lenkrodyszklanka
cukru (zależy od
słodyczy śliwek)skórka z 1
cytrynyŚliwki umyć, przepołowić, usunąć pestkę. W dużym garnku, najlepiej o grubym dnie, umieścić
śliwki i podlać je odrobiną
wody. Zagotować i od tej
pory smażyć je na małym ogniu. Moje
śliwki puściły sporo soku więc smażyłam je kilka godzin następnie wyłączyłam i pod wieczór smażyłam je ponownie. Następnego dnia smażyłam je znowu, aż były gęste i lśniące.
Cukier i
skórkę z cytryny dodałam przed trzecim smażeniem. Gorące włożyłam do słoików. Można zapasteryzować, ja tego nie zrobiłam.Smacznego:)