Wykonanie
Niedawno wybrałam się do lasu, żeby sprawdzić czy są już
jagody. Okazało się, że oprócz
jagód znaleźliśmy jeszcze
poziomki. Nie za dużo ale wystarczająco żeby zrobić pyszny, niesamowicie pachnący deser. Dolna warstwa to delikatna pianka poziomkowa natomiast góra jest jagodowa.
Składnikiszklanka
jagódniepełna szklanka poziomek100 ml
śmietany kremówki3 łyżeczki
żelatynycukier do smaku
Jagody zmiksować z
cukrem. Rozpuścić połowę
żelatyny w łyżce
wody. Połączyć z
jagodami. Przelać masę do foremek i wstawić do lodówki. W tym czasie zmiksować
poziomki z
cukrem. Ubić
śmietanę i delikatnie wymieszać z
poziomkami. Dodać rozpuszczoną
żelatynę , wymieszać i przelać na zastygniętą warstwę
jagodową. Wstawić do lodówki. Podawać na talerzu odwrócony do góry nogami.
Smacznego:)