Wykonanie
Zaczarował mnie sernik z Małej
cukierenki, więc na jego podstawie zrobiłam moją wersję. Początkowo miała być dietetyczna, ale koniec końców, pojawiła się na nim
bita śmietana.
Składniki (na formę o średnicy 16 cm):400 g chudego
twarogu3 - 4 łyżki
syropu z agawy3 łyżeczki
żelatyny1 szklanka
jagódNa wierzch:ok. 100 ml
śmietany kremówki1- 2 łyżki
cukrugarść
jagód do przybrania
Wykonanie:
Twaróg zmielić dwukrotnie, a następnie wymieszać z
syropem z agawy.
Jagody zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej
wody. Lekko przestudzić. Do przestudzonej
żelatyny dodać odrobinę zmiksowanych
jagód i wymieszać. Tak zahartowaną
żelatynę dodać do reszty
jagód, wymieszać i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Formę o średnicy około 16 cm (użyłam naczynia żaroodpornego) wyłożyć folią. Włożyć
jagodową masę i włożyć do lodówki do stężenia ( u mnie stało przez noc). Zastygnięty sernik wyjąc na talerz. Kremówkę ubić z
cukrem. Wyłożyć na sernik. Udekorować umytymi
jagodami.
/wydrukuj przepis/