Od czasu do czasu mam ochotę na ciasto z masą. Wiem, że nie wszyscy lubią taki rodzaj wypieków, ale myślę, że czasami warto porzucić swoje uprzedzenia aby spróbować kawałek dobrego ciasta. Ja dzisiaj proponuję torcik czekoladowy z przepyszną masą na bazie masła, mleka w proszku i jogurtu naturalnego. Dodatkiem extra są jagody. Mogą być inne owoce ale mnie jakoś jagody przypadły do gustu najbardziej.Torcik jest wykwintny, pięknie pachnie latem a masło w masie jest w ogóle nie wyczuwalne.Pomysł własnySkładniki na biszkopt:5 jajek1/2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek cukruUbić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać obie mąki z proszkiem i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na tortownicę o średnicy 21 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.Składniki na nasącz:)1/4 szklanki rumu2/4 szklanki wodyew. 1 łyżka cukruWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Składniki na masę:pół kostki masła2 żółtkaszklanka mleka w proszku2 łyżki żelatyny200 g jogurtu naturalnego2 szklanki jagód (mogą być mrożone)pół szklanki cukruczekolada na polewę + 3 łyżki mlekaJagody rozmrozić, zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło utrzeć z żółtkami. Dodawać na przemian jogurt i mleko w proszku. Następnie dodać jagody, nie mogą być zmrożone bo obniżą temperaturę masła. Dodać żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać.Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć w tortownicy, nasączyć i wyłożyć masę. Przykryć drugim nasączyć i polać polewą. Wstawić do lodówki.Smacznego:)