ßßß Cookit - przepis na Szwajcarska tarta czekoladowa

Szwajcarska tarta czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Szwajcaria nie wiedzieć czemu ;) kojarzy mi się z czekoladą. Mniam ...lubię gorzką, mleczną z nadzieniem lub bez :) Dlatego też dziś pyszna szwajcarska inspiracja - czekoladowa, ciemna tarta z kremem z białej czekolady i do tego -oczywiście czekoladowa polewa :) Jeśliś wielbicielem lub wielbicielką czekolady zapraszam do mnie :)
Ciasto:
- 400 g mąki
- 50 g kakao ( nie słodzonego)
- 200 g masła
- 2 jajka ( średnie)
- 200g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 3 żółtka
-120g cukru
-500ml mleka ( 3.2%)
- 40g mąki ziemniaczanej
- 150g białej czekolady
Polewa
- 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Na poczatek ciasto. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce jajka łączymy z cukrem i lekko ubijamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczki masło i za pomocą palców ( rozcierając) lub przy użyciu profesjonalnego sprzętu dokładnie łączymy suche składniki z masłem. Na koniec dodajemy jajko z cukrem i wyarbiamy elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ( możemy sobie jeszcze mąką podsypać) układamy ciasto na folii i chowamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy i układamy na dnie , dokładnie dociskając, żeby nie było pęcherzyków powietrza. A tu taki trik , który może Wam się przydać jeśli nie macie formy do tarty ze zdejmowanymi rantami ( brzegami) Ja nie mam , więc radzę sobie tak :
Dwa paski papieru ułożone po skosie umieszczam pod ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem dobrze i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) i pieczemy ok.15-20 min. Studzimy.
W czasie kiedy nam się będzie spód studził przyrządzamy krem. Mleko nastawiamy do gotowania. W tym czasie żółtka mieszamy z cukrem na piękny , biały i puszysty kogel -mogel. Następnie dodajemy do niego mąkę i znów mieszamy. Kiedy mleko będzie zaczynało się gotować ( nie wrzeć) po łyżce dodajemy do naszych żółtek i mieszamy szybko. Dodajemy tak od 6-8 łyżek a następnie całość dodajemy do mleka , energicznie mieszając, Trzeba to robić szybko bo masa szybko gęstnieje. Kiedy całość będzie w miarę wymieszana, zdejmujemy z ognia garnek i dodajemy do całości pokruszoną w kostki czekoladę białą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym wykładamy na ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę gorzką lub mleczną rozpuszczamy nad parą i ozdabiamy ciasto.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/09/szwajcarska-tarta-czekoladowa.html