ßßß Cookit - przepis na Trochę kakao i jest...brzdąc z rana dla Pana :-)

Trochę kakao i jest...brzdąc z rana dla Pana :-)

nazwa

Wykonanie

Za brzdącem u mnie przepada tylko jedna osoba, właściwie to nawet nie wiem czy dobrze sprecyzowałam "przepada" bo może okazać się tylko, że lubi! w każdym razie zostałam poproszona o jego wykonanie i to jeszcze z jaką nagonką...mam wolne to mogłabym zrobić no więc zrobiłam wstając prawie o świcie bo przecież miałam się wyspać ale tak jest zwykle w moje wolne, było tak kiedyś i jest teraz i chyba raczej szans na zmiany brak. Oczywiście przepis na owe ciasto widnieje w moim zeszycie ale, ponieważ zeszyt stary jeszcze z lat szkoły podstawowej bo właśnie brzdąca robiłam po raz pierwszy na lekcjach techniki to nie do końca jest sprecyzowane wykonanie kremu i tutaj miałam problem bo jedni w swoich przepisach piszą o użyciu kremówki, inni budyniu a jeszcze inni dodaniu do gotującego się mleka mąki ziemniaczanej i właśnie tak zrobiłam...okazało się, że wyszła zupa więc wyszperałam z szafki żelatynę i dodałam do kakaowej masy...w podziękowaniu usłyszałam słowo "pyszne" więc uradowana nie wspomniałam jak naprawdę z brzdącem było :-)
Ciasto:
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki maki krupczatki
1 szklanka cukru
5 całych jaj
1 łyzka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:(biszkopt)
żółtka wbijam oddzielnie do głębokiego talerza, dodaje do niego proszek do pieczenia oraz ocet i ubijam lekko widelcem.
Białka miksuję z cukrem na sztywną pianę, dodaje ubite żółtka z talerza i dosypuje mąkę delikatnie mieszając.
Piekę w nagrzanym piecu do 200' ok 20min
Krem:
1i 1/2 szklanki mleka
2 łyzki mąki ziemniaczanej
2 łyżki żelatyny
2 łyzki cukru
trochę rumu do smaku
3 łyzki ciemnego kakao
1 kostka masła
2 żółtka
Przygotowanie:
Szklankę mleka zagotować z cukrem, do reszty wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać całość do gotującego się mleka szybko mieszając. Ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, kakao oraz rumem, i stopniowo dodawać zimny budyń zrobiony z mąki. Rozpuścic żelatynę w odrobinie wody i lekko podgrzać do rozpuszczenia, schłodzic i dodać do masy kakaowej.
Ciasto biszkoptowe podzielić na pół, przełożyc masą kakaową, udekorować robiąc widelcem zygzaki, włożyć na kilka godzin do lodówki i gotowe! smacznego :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/04/troche-kakao-i-jestbrzdac-z-rana-dla.html