Wykonanie
Za brzdącem u mnie przepada tylko jedna osoba, właściwie to nawet nie wiem czy dobrze sprecyzowałam "przepada" bo może okazać się tylko, że lubi! w każdym razie zostałam poproszona o jego wykonanie i to jeszcze z jaką nagonką...mam wolne to mogłabym zrobić no więc zrobiłam wstając prawie o świcie bo przecież miałam się wyspać ale tak jest zwykle w moje wolne, było tak kiedyś i jest teraz i chyba raczej szans na zmiany brak. Oczywiście przepis na owe ciasto widnieje w moim zeszycie ale, ponieważ zeszyt stary jeszcze z lat szkoły podstawowej bo właśnie brzdąca robiłam po raz pierwszy na lekcjach techniki to nie do końca jest sprecyzowane wykonanie kremu i tutaj miałam problem bo jedni w swoich przepisach piszą o użyciu kremówki, inni budyniu a jeszcze inni dodaniu do gotującego się
mleka mąki ziemniaczanej i właśnie tak zrobiłam...okazało się, że wyszła zupa więc wyszperałam z szafki
żelatynę i dodałam do
kakaowej masy...w podziękowaniu usłyszałam słowo "pyszne" więc uradowana nie wspomniałam jak naprawdę z brzdącem było :-)
Ciasto:1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
maki krupczatki1 szklanka
cukru5 całych jaj1 łyzka
octu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie ciasta:(
biszkopt)
żółtka wbijam oddzielnie do głębokiego talerza, dodaje do niego
proszek do pieczenia oraz
ocet i ubijam lekko widelcem.
Białka miksuję z
cukrem na sztywną pianę, dodaje ubite
żółtka z talerza i dosypuje
mąkę delikatnie mieszając.Piekę w nagrzanym piecu do 200' ok 20minKrem:1i 1/2 szklanki
mleka2 łyzki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
żelatyny2 łyzki
cukrutrochę
rumu do smaku3 łyzki ciemnego
kakao1 kostka
masła2
żółtkaPrzygotowanie:Szklankę
mleka zagotować z
cukrem, do reszty wsypać
mąkę ziemniaczaną i wlać całość do gotującego się
mleka szybko mieszając. Ostudzić.
Masło utrzeć z
żółtkami,
kakao oraz
rumem, i stopniowo dodawać zimny
budyń zrobiony z
mąki. Rozpuścic
żelatynę w odrobinie
wody i lekko podgrzać do rozpuszczenia, schłodzic i dodać do masy
kakaowej.Ciasto
biszkoptowe podzielić na pół, przełożyc masą
kakaową, udekorować robiąc widelcem zygzaki, włożyć na kilka godzin do lodówki i gotowe! smacznego :-)