Wykonanie
Przepisów na gulasze wypróbowałam już kilka w swoim życiu jednak jest to taka potrawa, która ma w sobie to coś i pomimo, że znam już wiele wersji nie
mogę oprzeć się kolejnym. Zwłaszcza, jeśli jest to wersja z dużą ilością
papryki. Najbardziej lubię gulasz z kluskami. Mogą to być np. galuszki, lane lub jak dzisiaj zwykłe kluski kładzione.
Składniki:40 g
wędzonego boczku2 łyżki
smalcu2
cebule500 g
wieprzowiny pokrojonej w kostkę
sól, mielona
papryka500 ml
bulionu mięsnego3 oczyszczone
papryki3
pomiodry bez skórki250 g kwaśnej
śmietany1 łyżka
mąkiBoczek pokroić w cienkie paski, wytopić. Dodać
smalec, roztopić, wsypać pokrojoną w kostkę
cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać
wieprzowinę i na dużym ogniu zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić
solą i
papryką, dusić na małym ogniu ok. 60 minut, podlewając
bulionem.
Papryki i
pomidory pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego
mięsa dodać
paprykę i resztę
bulionu, dusić ok. 15 min. Dodać
pomidory, dusić 10 min. Wlać
śmietanę wymieszaną z
mąką. Gotować na ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a
mąką straci smak surowizny. Gulasz podawać z ulubionymi kluskami.Smacznego:)