ßßß Cookit - przepis na Schab po bakońsku

Schab po bakońsku

nazwa

Wykonanie

Danie wzorowane na przepisie Roberta Makłowicza, pochodzące z bardzo "paprykowej" kuchni węgierskiej :)
Składniki:
4 kotlety schabowe
olej
1.5-centymetrowy plaster boczku wędzonego
cebula
kilka pieczarek
papryka rożek (igołomska)
pomidor
pół szklanki śmietany
odrobina mąki
papryka słodka
sól, pieprz
Schab rozbijam i przyprawiam solą i pieprzem. Obsmażam mięso na oleju z obu stron, aż się zrumieni. Na pozostałym tłuszczu podsmażam boczek i cebulę pokrojone w kostkę i smażę do zeszklenia cebuli. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki i duszę, aż puszczą sok. Dodaję paprykę posiekaną w plastry (takie kółka :) i drobno pokrojonego pomidora. Doprawiam papryką i ewentualnie pieprzem i solą. Gdy papryka będzie miękka, wlewam śmietanę wymieszaną z mąką, mieszam i zagotowuję.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2012/11/schab-po-bakonsku.html