ßßß Cookit - przepis na Składniki na biszkopt orzechowy:

Składniki na biszkopt orzechowy:

nazwa

Wykonanie

Chyba wszystkie ciasta "batonikowe" już zaistniały w blogosferze, co więcej wszystkie są naprawdę znakomite. Pralinki Ferrero roche kupuję rzadko ale nie dlatego że ich nie lubię lecz z tego powodu , że gdybym mogła to zjadłabym je wszystkie. Ale kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że je zrobię. Są tu te wszystkie pyszne smaki, bo przecież i czekolada i orzechy to najlepsze co może być. Masa z masła okazała się dla mnie dość ciężka, ostatnio robię te lżejsze na bazie śmietanki i serka mascarpone, dlatego jednym kawałkiem można było się nasycić.
Źródło
3 jajka
3 łyżki cukru
10 dag mielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Delikatnie dodać pozostałe składniki i powoli mieszać. Masę wylać na przygotowaną blachę (u mnie tortownica 21 cm). Piec ok. 25 min, do suchego patyczka. Podane proporcje należy pomnożyć razy 2 i upiec jeszcze jeden biszkopt.
Składniki na masę:
1 kostka masła
2 gorzkie czekolady
5 kopiastych łyżek nutelli
4 wafelki orzechowe
Czekoladę rozpuścić na parze, wafelki pokroić drobno. Masło utrzeć z nutellą i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dodać wafelki. Połowę masy wyłożyć na pierwszy biszkopt, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować resztę masy. Wstawić torcik do lodówki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/11/Ferrero-roche.html