ßßß
Ciacho wygląda dość zwyczajnie, lecz ma w sobie coś takiego, że jak się zacznie, to nie można przestać :-). Jest niebywale pyszne i szlachetne w smaku. Przepadają za nim dorośli oraz dzieci. Jeśli spodziewacie się wizyty znajomych wraz z pociechami, warto pokusić się o upiecznie właśnie tego ciasta. Dzieciaki zazwyczaj nie lubią orzechowych wypieków. W tym przypadku jest dokładnie na odwrót. Zupełnie nie wiem dlaczego, ale takie są fakty. Dzięki dodatkowi startego jabłka (nie wyczuwalnemu w smaku) ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:ciasto:185 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich + orzechy do posypania ciasta180 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru3 jaja1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki mąki3 łyżki kakao1 jabłko, starte na drobnej tarcepolewa czekoladowa:100g gorzkiej czekolady + 2 łyżki gorącej wodyWykonanie:Masło ucieramy z cukrem przez kilka minut, dodajemy po 1 jajku. Wsypujemy wszystkie suche składniki, a na końcu dodajemy starte jabłko.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 45-50 minut w temp 180C. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż czeklada całkowicie się rozpuści. Ciasto po wystudzeniu smarujemy polewą czekoladową i posypujemy mielonymi orzechami.
Życzę Wam smacznego! :-)