Wykonanie
Wypróbowałam w życiu sporo przepisów na
śledzie, lepszych lub gorszych, ale chyba żadne jeszcze nie zachwyciły mnie tak bardzo jak te, w aksamitnym sosie
curry. Miałam je zrobić na Boże Narodzenie ale tak wyszło, że nie dałam rady a teraz stwierdziłam, że dzięki zawartości
jajek na twardo idealnie nadają się na Wielkanoc. Tak naprawdę jest to bardzo prosta
sałatka bo są tu tylko 3 powszechnie znane składniki. Ale sos z dodatkiem
curry jest mistrzostwem świata i czyni tę
sałatkę rewelacyjną. Jeśli tylko lubicie
curry polecam Wam te
śledzie bo na pewno nie będziecie żałować. Ja się nimi zachwyciłam.
ŹródłoSkładniki:6 marynowanych dużych
śledzi5-6
jajek na twardo2 małe posiekane
cebule (użyłam czerwonej)4 czubate łyżki
majonezu4 czubate łyżki
śmietany2 łyżeczki
currysok z pół
pomarańczy2 czubate łyżeczki
cukru trzcinowegogarść
rodzynek (opcjonalnie)
sól,
pieprz,
natka pietruszki,ewentualnie 1-2
jajka do dekoracji
Jajka do dekoracji pokroić na plastry i ułożyć w salaterce.
Rodzynki włożyć do szklanki i zalać wrzącą
wodą.
Śledzie pokroić na kawałki,
jajka i
cebulę w kosteczkę.
Śledzie położyć na jajkach w salaterce. Pokrojone
jajka położyć na śledziach. Odcedzić
rodzynki i osuszyć. Wyłożyć na
jajka.
Majonez wymieszać ze
śmietaną,
curry i
cukrem, doprawić
sokiem z
pomarańczy i
solą, dodać pokrojoną drobniutko
cebulę. Jeśli potrzeba doprawić
pieprzem. Sosem polać zawartość salaterki. Udekorować
natką pietruszki.Smacznego:)