Wykonanie
Z przyjemnością spotkałam się po raz kolejny, na wspólnym gotowaniu z Ireną i Andrzejem. Tym razem nasze wirtualne spotkanie zaowocowało krokietami z przepysznej masy
pieczarkowo-
szynkowej. Miałam kilka obaw związanych z formowaniem krokietów, bo kilka lat temu bawiłam się już podobną masą i niezbyt dobrze to wspominam . Widać jednak trochę się nauczyłam od tamtej
pory, bo tym razem wszystko poszło jak po
maśle. Moje krokiety przybrały trochę inną postać niż sugerował przepis bo wyszły mi trochę większe niż 6cm i nadałam im bardziej kanciasty kształt. Bardzo jestem ciekawa jak wyglądają krokiety Grumków. A smak? Krokiety są po prostu pyszne. Już sama masa była tak dobra, że nie mogłam się od niej odczepić i podjadałam łyżką z patelni. Bardzo smakowały mi na ciepło, od razu po usmażeniu ale zjadłam też kilka następnego dnia i były również smaczne. Bardzo dziękuję Grumkom za kolejne, przemile, wspólne gotowanie. A wszystkim chętnym polecam te krokiety:)
Źródło: "Cooking Spanish" Wydawnictwo WhitecupSkładniki:90 g
masła1 mała posiekana
cebula115 g posiekanych
grzybów125 g + 60 g
mąki250 ml
mleka185 ml
bulionu z kurczaka115 g
posiekanej szynki jamon lub prosciutto2 rozkłócone
jajka50 g
bułki tartej,
olej do głębokiego smażenia.Rozpuścić
masło, dodać
cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać
grzyby zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Dodać
mąkę i smażyć minutę albo do momentu, aż masa będzie sucha i zacznie zmieniać kolor. Zdjąć z ognia. Mieszając, stopniowo dodawać
mleko. Dodać
bulion, wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i gotować aż masa będzie gęsta. Dodać
szynkę i trochę mielonego
pieprzu. Dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i chłodzić minimum 2 godziny. Następnie masę nabierać łyżką i formować 6 cm krokiety. Panierować w
mące, jajkach i
bułce tartej. Wstawić na pół godziny do lodówki. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Smacznego:)