ßßß Cookit - przepis na Kurczak winny na fasolce szparagowej

Kurczak winny na fasolce szparagowej

nazwa

Wykonanie

Kolejny już raz fasolka szparagowa staje się głównym towarzyszem mięsa. Tym razem kurczaka w sosie z białego wina. Jest to bardzo dobre połączenie. Kurczak jest aromatyczny, mięciutki a fasolki chyba nie musze rekomendować. Idealnie pasuje do mięsa.
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 cebula
1 litr bulionu
szklanka białego wina
300 g fasolki szparagowej
1 duża marchew
sól, pieprz
tymianek lub inne ulubione zioła
masło + olej do smażenia
Udka przekroić na pół, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Dodać cebulę, marchewke pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć. Podlać bulionem, dodać zioła i dusić aż kurczak będzie prawie miękki. Dodac fasolkę i dusic jeszcze około 15 minut. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/03/Kurczak-winny-na-fasolce-szparagowej.html