Wykonanie
Przedstawiam dzisiaj mój ostatni
chiński przepis w tym roku. Do tej kuchni jeszcze z pewnością
wrócę i to nie raz ale tymczasem trzeba zacząć planować menu świąteczne. Bardzo dziękuję Irenie i Andrzejowi za zorganizowanie akcji Z widelcem po Azji . Była to dla mnie wspaniała wyprawa przez różne
kraje tej części świata, co prawda niektórych wogóle nie odwiedziłam a inne wyjątkowo często no ale za każdym razem było pysznie.
Składniki:20 dag chińskiego
makaronu30 dag
mięsa wieprzowego1
czerwona papryka30 dag zielonej
fasolki3 łyżki
octu ryżowego3 łyżki
oleju ryżowego2 łyżki
sosu śliwkowego2 ząbki
czosnkusól,
pieprzMakaron ugotować, wypłukać kilka
razy w zimnej wodzie, dokładnie osączyć, wymieszać z łyżką
oleju, odstawić.
Olej mocno rozgrzać na woku na średnim ogniu. Włożyć posiekany
czosnek i
mięso pokrojone w kostkę, stale mieszając smażyć 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, odstawić.Wlać na patelnię łyżkę
oleju, rozgrzać przez pół minuty na
ostrym ogniu. Dodać do gorącego
oleju paprykę pokrojoną w paski i
fasolkę i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać
mięso i
makaron oraz
przyprawy i smażyć kolejne kilka minut. Podawać od razu.Smacznego:)