ßßß Cookit - przepis na Risotto z papryką

Risotto z papryką

nazwa

Wykonanie

czwartek, 17 Czerwiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Ostatnio wok wrócił u mnie do łask. Jest dużo zalet jednogarnkowych dań. Szczególnie gdy na dworze ciepło a domownicy wybrzydzają na każdy posiłek, który nie jest lodami
Dziś zapraszam na pikantne risotto.
Składniki:
0,5kg wieprzowiny
szklanka ryżu
2 cebule
łyżeczka ostrej papryki w proszku
kilka ząbków czosnku
2 czerwone papryki
1 papryczka pepperoni
łyżeczka suszonego tymianku
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Mięso kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy przez kilka minut mięso, po czym dolewamy pół szklanki wody, dodajemy łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę soli i dusimy, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekaną cebulę i obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i dodajemy do woka. Smażymy przez 10 minut.
Gdy mięso zmięknie, przekładamy je do woka, pozostawiając wywar w rondlu. Do wywaru wsypujemy szklankę ryżu, dolewamy jeszcze szklankę wody i gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Zdejmujemy rondel z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut, żeby ryż wchłonął resztę wody i napęczniał odpowiednio. Przekładamy ryż do woka i mieszamy. Doprawiamy tymiankiem i pieprzem. Jeśli trzeba dosalamy do smaku.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/dania-z-ryzem/risotto-z-papryka