Wykonanie
czwartek, 17 Czerwiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Ostatnio wok wrócił u mnie do łask. Jest dużo zalet jednogarnkowych dań. Szczególnie gdy na dworze ciepło a domownicy wybrzydzają na każdy posiłek, który nie jest
lodamiDziś zapraszam na pikantne risotto.
Składniki:0,5kg
wieprzowinyszklanka
ryżu2
cebulełyżeczka
ostrej papryki w proszkukilka ząbków
czosnku2
czerwone papryki1
papryczka pepperoniłyżeczka suszonego
tymianku4 łyżki
olejusól,
pieprzMięso kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, podsmażamy przez kilka minut
mięso, po czym dolewamy pół szklanki
wody, dodajemy łyżeczkę
ostrej papryki, łyżeczkę
soli i dusimy, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy
wody.W woku rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i wrzucamy posiekaną
cebulę i obrane i pokrojone na plasterki ząbki
czosnku.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i dodajemy do woka. Smażymy przez 10 minut.Gdy
mięso zmięknie, przekładamy je do woka, pozostawiając
wywar w rondlu. Do
wywaru wsypujemy szklankę
ryżu, dolewamy jeszcze szklankę
wody i gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Zdejmujemy rondel z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut, żeby
ryż wchłonął resztę
wody i napęczniał odpowiednio. Przekładamy
ryż do woka i mieszamy. Doprawiamy
tymiankiem i
pieprzem. Jeśli trzeba dosalamy do smaku.