Wykonanie
Kiedyś już zapiekałam
jajka w pomidorach ale pamiętam, że coś mi nie wyszło. Kiedy zobaczyłam ten przepis w ostatniej Kuchni pomyślałam, że spróbuję jeszcze raz. Tym razem
pomidora trzeba było podzielić na trzy części i wbić w niego
jajko. Od siebie dodałam
starty ser i piekłam w kokilkach zamiast w jednej formie. Polecam na śniadanie.
Składniki:4 łyżki pesto2 duże
pomidory6
jajeksól,
pieprzstarty serPiekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno płaskiej formy lub kokilek posmarować pesto. Każdego
pomidora przekroić na 3 plastry. Wykroić środek, krążki ułożyć w formie. W każdą obrączkę z
pomidora wbić delikatnie
jajka. Oprószyć
solą i
pieprzem, posypać
startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut, aż
jajka się zetną. Podawać gorące.Smacznego:)