Wykonanie
Przepis na tę
sałatkę zobaczyłam u Edysi. I bardzo ale to bardzo ja polecam, jest po prostu przepyszna. Chrupiąca dzięki selerowi, aromatyczna dzięki kurczakowi. Trochę za dużo
majonezu mi się dodało ale i tak była pyszna. Można jej zjeść nieprzyzwoicie dużo.
Składniki:200 g
makaronu świderki4
łodygi selera naciowego500 g
fileta z kurczaka1-2 ząbki
czosnkukubek
jogurtu (180 g)2 łyżki
majonezusól i
pieprzMakaron ugotować w osolonej wodzie tak, by był sprężysty, przecedzić, przelać zimną
wodą i wystudzić.
Mięso pokroić na podłużne kawałki, oprószyć
solą i
pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (na odrobinie
oleju) na złoty kolor, ostudzić.
Łodygi selera oczyścić, usunąć włókna i pokroić w plasterki.
Jogurt wymieszać z
majonezem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Wszystkie składniki wymieszać,
sałatkę doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego:)