Wykonanie
40 dag
mąki50 ml. dobrze ciepłej
wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od
mąki)około 30 ml.
oleju ,
sól1 jakoPrzygotowanie:Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą
mąkę, wbijamy umyte
jajko - mieszamyDolewamy
olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki
soliWlewamy stopniowo ciepłą
wodę i ciągle mieszamy łącząc składnikiCiasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękamiCiągle podsypujemy
mąką , by nie przywarło do stolnicyCałość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemyZ każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną
cebulę z
kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym wrzątku.Przygotowanie farszu :