ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa pokusa

Cytrynowa pokusa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
woda 450 mililitrów
cukier 120 gramów
sok z cytryny 220 mililitrów
skórka z cytryny 1 sztuk
likier 50 mililitrów
Wykonanie:
Do ciepłej wody ( oczywiście gotowanej). Dodać cukier , postawić na małym ogniu mieszać dopóki cukier się nie rozpuści. Dodać sok z cytryny i startą skórkę. Syrop umieścić w pojemniku i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Pojemnik wyjąć i umieścić w gorącej wodzie tak aby łatwo było wyjąć blok lodowy. Rozbić go na kawałki i następnie wrzucić do robota kuchennego, miksować tak aby powstały drobne kryształki lodowe.
Uwagi:
Również granita może być zrobiona z owoców takich jak; pomarańcze,mandarynki, grejpfruty.Można rółwnież zamiast owoców dodać kawę. Zwykły mikser nie nadaje się do zdrabniania lodu, najlepszy jest robot kuchenny o dużej mocy
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Alkohole
Drinki (z Wódką)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4335/Cytrynowa-pokusa