Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
śmietana kremowa 500 gramów
cukier 100 gramów
mąka tortowa 75 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
banany 8 sztuk
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
galaretka porzeczkowa 5 łyżek stołowych
żelatyna 4 łyżek deserowych
czekolada gorzka 150 gramówWykonanie:Ubić
białka z 2 łyżkami
cukru. Następnie kolejno dodawać
żółtka. Dodać obie
maki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 12 minut w 200 stopniach. Przełożyć
biszkopt na posypana
cukrem ściereczkę i zdjąć papier.Obranych 7
bananów przeciąć wzdłuż na pół i skropić 2 łyżkami
soku z cytryny. Podgrzana
galaretkę rozsmarować na cieście, a na niej ułożyć kawałki
bananów. Ubitą kremówkę schłodzić. Połamaną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wymieszać z 4 łyżkami kremówki. W letniej wodzie rozpuścić
żelatynę i połączyć z niewielka ilością
czekolady, a
potem wymieszać z pozostałą
czekolada. Gdy
krem czekoladowy zacznie tężeć, dodać
śmietanę (pozostawić 6 łyżek). Wylać krem na
banany, wyrównać i wstawić na 3 godziny do lodówki.Obranego
banana pokroić w plastry i wymieszać z pozostałym
sokiem cytrynowym. Resztę
śmietany przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto kleksami ze
śmietany oraz plastrami
bananów. Odłożoną łyżką
czekolady jeszcze raz rozpuścić i udekorować nią wierzch ciasta.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: