ßßß Cookit - przepis na Bananowiec czekoladowy

Bananowiec czekoladowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
śmietana kremowa 500 gramów
cukier 100 gramów
mąka tortowa 75 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
banany 8 sztuk
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
galaretka porzeczkowa 5 łyżek stołowych
żelatyna 4 łyżek deserowych
czekolada gorzka 150 gramów
Wykonanie:
Ubić białka z 2 łyżkami cukru. Następnie kolejno dodawać żółtka. Dodać obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 12 minut w 200 stopniach. Przełożyć biszkopt na posypana cukrem ściereczkę i zdjąć papier.
Obranych 7 bananów przeciąć wzdłuż na pół i skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Podgrzana galaretkę rozsmarować na cieście, a na niej ułożyć kawałki bananów. Ubitą kremówkę schłodzić. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z 4 łyżkami kremówki. W letniej wodzie rozpuścić żelatynę i połączyć z niewielka ilością czekolady, a potem wymieszać z pozostałą czekolada. Gdy krem czekoladowy zacznie tężeć, dodać śmietanę (pozostawić 6 łyżek). Wylać krem na banany, wyrównać i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Obranego banana pokroić w plastry i wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto kleksami ze śmietany oraz plastrami bananów. Odłożoną łyżką czekolady jeszcze raz rozpuścić i udekorować nią wierzch ciasta.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12818/Bananowiec-czekoladowy