Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 150 gramów
mąka 75 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żelatyna 8 łyżek deserowych
jogurt waniliowy 500 gramów
sok z cytryny 5 łyżek stołowych
śmietana 200 gramów
truskawki 500 gramów
czekolada biała 100 gramów
barwnik spożywczy różowy według uznaniaWykonanie:
Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami zimnej
wody.
Żółtka utrzeć z 50g
cukru na puszysta masę, dodać do nich
mąki wymieszane z proszkiem i połączyć z ubitą pianą z
białek. Ciasto przełożyć na blachę, wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Utrzeć
jogurt, 50g
cukru i
sok z cytryny. Z
biszkopta wyciąc 2 placki. Jeden odłożyć, a drugi zostawić w blasze.
żelatynę połączyć z niewielka ilością kremu
jogurtowego, a
potem z re3sztą kremu. Gęstą
śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym kremem. Połowę kremu wyłożyć na
biszkopt i rozłożyć oczyszczone
truskawki. Dodać resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Stopiona
czekoladę zabarwić na różowo, a jak zastygnie, to zrobić z niej wiórki i ozdobić nimi na wierzchu ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: dejvData: 2012-06-23W składzie: 150g
cukru, W przepisie zużyto 100g
cukru Co zrobić z pozostałymi 50g cukru???Autor: dejvData: 2012-06-23W przepisie jest 150g
cukru a w sposobie wykonania zużywa się tylko 100g - co się dzieje z ostatnią częścią 50g cukru???Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: