ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z truskawkami I

Biszkopt z truskawkami I

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 150 gramów
mąka 75 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żelatyna 8 łyżek deserowych
jogurt waniliowy 500 gramów
sok z cytryny 5 łyżek stołowych
śmietana 200 gramów
truskawki 500 gramów
czekolada biała 100 gramów
barwnik spożywczy różowy według uznania
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody. Żółtka utrzeć z 50g cukru na puszysta masę, dodać do nich mąki wymieszane z proszkiem i połączyć z ubitą pianą z białek. Ciasto przełożyć na blachę, wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor, wystudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Utrzeć jogurt, 50g cukru i sok z cytryny. Z biszkopta wyciąc 2 placki. Jeden odłożyć, a drugi zostawić w blasze. żelatynę połączyć z niewielka ilością kremu jogurtowego, a potem z re3sztą kremu. Gęstą śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym kremem. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt i rozłożyć oczyszczone truskawki. Dodać resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Stopiona czekoladę zabarwić na różowo, a jak zastygnie, to zrobić z niej wiórki i ozdobić nimi na wierzchu ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: dejv
Data: 2012-06-23
W składzie: 150g cukru, W przepisie zużyto 100g cukru Co zrobić z pozostałymi 50g cukru???
Autor: dejv
Data: 2012-06-23
W przepisie jest 150g cukru a w sposobie wykonania zużywa się tylko 100g - co się dzieje z ostatnią częścią 50g cukru???
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9027/Biszkopt-z-truskawkami-I